1. Úvodní stránka
  2. News
  3. Exluzivni rozhovor s Redzedem

Exluzivni rozhovor s Redzedem

redzedVí se o Tobě, že jsi velmi nadaný instrumentalista . Prosím, můžeš osvětlit, jak probíhá tvůj nahrávací proces ? Mnoho lidi si stále myslí, že obstaráváš pouze vokály.

Nahrávací proces u mě vždy začne beatem. Myslím si, že instrumentál dělá 70 procent songu a vždy píšu text, až mám hotovej poklad. Nejčastěji asi začnu tím, že si udělám v abletonu nějaký tempo na bicí a zkouším k tomu vybrnkávat na kytaru. Až vymyslím něco, k čemu by šlo zpívat nebo rapovat, nahraji to na zvukovku a nakonec přidávám do pozadí nějaký elektronický zvuky skrz pluginy, který to vše dobarví. Pokud je to ale třeba nějakej boombapovej nebo rapovější song, místo kytary zkouším hledat oldschoolový nebo hororový samply, různě je upravuji a vycházím spíš z toho.

Nejde se nezeptat na momentální krizovou situaci, která postihla doslova všechny co mají něco společného s živou hudbou. Co bude s tvoji dubnovou tour? Předpokládám, že jsi zavřený ve svém domácím studiu a chystáš vypustit nějaký track o covid-19 ?

Jako snad všichni ostatní jsme bohužel museli přesunout kromě koncertu na slovensku a maltě i celou Bats and Aliens tour. Datum, kdy nově turné odstartujem bude 4.9. Vše ale proběhne přesně tak jak má.

Tvoje čísla na spotify nebo youtube jsou na českého interpreta vynikající a asi máš i více fans v zahraničí.  Chystá se nějaká zahraniční tour a myslím, že hlavně větší evropské festivaly jsou pro Tebe jako stvořené.

Nedávno jsem koukal na statistiky a byl jsem mile překvapenej, když jsem viděl, že je momentálně zhruba polovina posluchačů ze zahraničí. Nejčetnější bylo rusko, finsko nebo německo. Na začátku 2021 rozhodně chystáme nějaký evropský koncerty. Bližší Info bude brzy.

V létě se představíš na Fajtfestu.. asi nejtvrdším festivalu co si kdy hrál (oprav mě jestli se pletu). Ten den se porovnáš s opravdu velkými zámořskými kapelami a dostaneš prostor v jednom z hlavních večerních časů ( zvuk a světla budou na full ) . Můžeme od Tebe očekávat nějakou speciální show? Kdy si Fajtfest začal registrovat ?

Je to pro mě určitě skvělej pocit. Donedávna jsem hrával čistě jen na rapových akcích a dělá mi radost, že mám teď možnost hrát i na fesťácích úplně jiného žánru. Jako na každé větší akci sebou budu mít bubeníka a je dost možný, že nově i kytaristu.

Sám jsem celoživotním fanouškem nu-metalu a vím, že ty také, ale i neo-metal/rap měl vždy na Fajtfestu svoje místo (viz. americké legendy Crazy Town ,Hed(Pe) , frantíci Smash Hit Combo nebo Overhype z Brna). Cítím, že nu-metal je zase zpátky a ten trend budou určovat kapely typu I Prevail nebo Ded . Jaký je tvůj názor na momentální scénu ?

Nu metal se určitě zase vrací. Zrovna I Prevail jsem měl teď nějakou dobou v playlistu a myslím, že se to ubírá dobrým směrem. Jsou to takoví přitvrdění staří linkini, ale nic podobnýho jsem nějakou dobu neslyšel. Sám se ale v nu-metalu inspiruju spíš tou vlnou která byla v devadesátkách. Alba jako "follow the leader" (korn), "roots" (sepultura) nebo "the battle of los angeles" (ratm) poslouchám deset let pořád dokola a ještě mě nepřestaly bavit.

Tvoje hudba je definována jako rap/nu-metal, ale citím i velké ovlivnění Ozzy Osbournem.. Nebo se pletu?

Ano, první desky Black Sabbath mě ovlivnili hodně. Miluju ten doomovej zvuk master of reality. Proto jsem taky potom dostal do věcí jako Electric Wizard, Sleep, nebo Belzebong. Právě moje poslední epčko " SUICIDAL HIPPIE" je z části inspirovaný tímhle stonerovým podladěným zvukem a psychedelickýma vokálama.

Jaký máš vztah k legendě Cocotte Minute a sleduješ tu kapelu nějak podrobněji ?

Nemůžu říct, že bych měl kokoty nějak moc naposlouchaný, znám od nich spíš hity jako bastard nebo Czeko, ale loni jsem je viděl živě na Rock For People a bylo to super. Líbí se mi hlavně instrumentálně, starej podladěnej nu-metal.

Hodně jsme začali spolupracovat s internetovým médiem Klubovna. Jak jejich práci vnímáš ? Podle mě jsou to lidé zapálení pro hudbu a svoji věc.

Jo, s lidma z klubovny se znám, hlavně s Gumim, dělali jsme spolu rozhovor a přinášel reporty z různých akcí, na kterých jsem vystupoval. Dobrej kluk, jde vidět, že pro to žije. Rozhodně mi pomohli dostat se do povědomí právě na metalový/hardcoreový scéně.

Na závěr prosím 5 zásadních nu-metalových kapel co posloucháš a nějakým způsobem tě (třeba i) ovlivňují?
Všechny asi nejsou nu-metal. Rage against the machine, Electric Wizard, Soulfly, Korn, Meshuggah