1. Úvodní stránka
  2. News
  3. rozhovor pro nového mediálního partnera FajtFestu

rozhovor pro nového mediálního partnera FajtFestu

mhLetos proběhne již XII. ročník festu, jaké byly jeho začátky a co se za tu dobu nejvíce změnilo?

Ahoj Stando, v první řadě chci pozdravit celou redakci Metal Heart rádia a jejich fanoušky :-). Na úplném začátku v roce 2009 jsme neměli finance, známe v branži ani bohaté rodiče, kteří by případné finanční manko zatáhli. Začínalo se doslova od nuly a podle toho taky první ročníky vypadaly :-). Ale fakt jsme měli srdce a hlavně zápal. Jen bych chtěl říct všem, co uvažují o pořádání vícedenního festivalu, tak začněte postupnými kroky a hlavně plňte svoje závazky. Asi bych označil čtyři, pro mě hlavní a stěžejní momenty - 2014 postavení velké profi stage, 2015 - pronájem festivalového prostoru včetně cateringu, jen vnitřní restaurace stále spadá pod provozovatele Ski Club V.M. Rok 2016 a první velké, známé jméno Caliban a definitivní vymanutí se z  pojmu lokální festival, rok 2018: Stage a zvuk od jedné z největších firem u nás - Rentalpro a potvrzení hedlinera amerických Emmure.

V současnosti se již nejedná o malý vesnický festival, kolik času v roce přibližně věnuješ organizaci, aby vše proběhlo na takové úrovni, jak jsou návštěvníci zvyklí?

V tuhle chvíli jsme hlavní organizátoři tři (já, Despou a můj bratr Milan), festivalu se věnujeme de-facto 7 dní v týdnu. Víš, že ani nevím, kdy jsem naposledy neřekl slovo Fajtfest aspoň jednou denně (smích), asi hodně let zpátky je to naše jakoby další dítě :-) Ale určitě musím zmínit, že s festivalem nám celoročně pomáhá asi deset lidi a bez nich by to také opravdu nešlo, nejsou tolik vidět ani slyšet, ale jsou pro nás obrovsky cenní. Velmi si taky cením toho, že Fajtfest je skvěle vnímám i jako značka, nejen jako „festval na kopci“. Skoro před rokem jsme s Klubovnou rozjeli projekt Klubovna / Fajtfest Night, kde se snažíme dávat prostor pouze domácím a z velké části lokálním interpretům v daném městě. Máme za sebou pět měst a v březnu se chystáme zbourat Budějky, v plánu je i nějaké Slovensko. S Klubovnou jsme si velmi sedli, je to médium, které není závislé na prodejnosti a reklamě, hlavně můžou udělat rozhodnuti ze dne na den a neptat se strýčka nahoře :-). Funguje to zatím skvěle až na Liberec, což bylo šlápnutí vedle, ta scéna tam není, ale i Bob se občas splete. Amen.

Fajtfest je známý jako festival především core hudby, avšak vždy se objeví nějaké seskupení, z tohoto stylu lehce vybočující. Letos to budou hlavně Moscow Death Brigade, jejichž dřívější tvorba byla hardcore, nyní téměř čistý RAP. Plánuješ do budoucna poptávat více takové skupiny nebo držet festival spíše metalový?

Budeme vždy metal/core festival, odstranili jsme pomyslnou škatulku z mnoha důvodů, ale asi hlavní je stále poslouchat: hej, máte tam 5 metalcorů a jeden hardcore proč to máte v názvu? Určitě naším cílem je vždy každý den oživit nějakou kapelou co úplně nezapadá do konceptu, viz. letos zmiňovaní Death Moscow Brigade nebo Redzed, či Normadie, ale pozor v plánu je i nějaký světoznámý deathmetal. Prostě už nechceme, aby se někomu zdálo, že na Fajtfestu hraje celý den jedna kapela a to se přiznávám, že dříve se to občas dělo, ale to je hlavně moje chyba. Teď už můžete čekat vždy hodně pestrý a mnohdy překvapivý lineup.

V minulosti Fajtfest hostil kapely, které se dostaly na výsluní, nyní brázdí „velké“ festivaly a koncerty, jmenovat bychom mohli především Jinjer či Infected rain. Chtěl bys v budoucnu tyto kapely opět uvítat na podiu nebo raději trochu méně známé a undergroundové?

Ouuu, ano díky skvělá otázka! Fajtfest vždy dokázal pro naši malou zemi objevit velké kapely jako například Jinjer, Infected Rain nebo urcitě Rise of the northstar, Smash Hit Combo nebo loňský objev Drown In Sulphur a tohle je asi náš úděl. Co se týče Infected Rain jsme s nimi v kontaktu a mají velký zájem se co nejdříve vrátit na Fajtfest, s Jinjer už je to horší, protože vyrostly do obrovských výšin nejen cenově, ale hodně velkou část roku tráví i na tour v Americe a chtějí hrát hlavně ty nej české festy, což je Brutal a Rock for People, ale myslím, že se jednou Jinjer na kopec vrátí a nebude to trvat dlouho. Jinak i letos je tam hodně mladých a zajímavých zahraničních kapel a myslím, že v budoucnu z nich budou české kluby opět žit, tak nás pořádně
sledujte. Zpátky k otázce. Chtěli bychom být něco mezi - stále tahat mladé neokoukané kapely, ale zároveň mít k tomu zvučné headlinery, protože bez nich to prostě nejde.

Minulý rok se čepoval návštěvníkům pivní speciál Lužiny, což většina určitě uvítala, ale určitě by se nezlobili za rozšíření nabídky. Což tak se domluvit s nějakým dalším minipivovarem nebo mít k dispozici i nějaké speciály než jen desetistupňový ležák? ????

Jsem rád, že se na tohle ptáš, i když specialista přes pivo je u nás Despou. Ale zkusím co nejlépe odpovědět.
I pro rok 2020 budeme pokračovat ve spolupráci s Lužinami a ten feedback byl chvílemi i hodně negativní, ale tak to má být, když ti něco nechutná řekni to. Letos budeme mít na čepu jedenáctku, která se už u nás po dva roky osvědčila v PET lahvích a točená byla i na Defestu, ale samozřejmě po celý festival chystáme i takzvané speciálové hodiny, kde si budeme moct dát í vícestupňové pivo (12,13). Vše je zatím v jednání a přípravě, ale dokážeme se poučit z chyb a hlavně ocenit a zamyslet se i nad negativním feedbackem, protože to jediné nás dokáže opravdu posunout. Mám už plné zuby té české speciality, kdy vás lidi plácají po zádech a za rohem říkají, jaký jste zmrd. Mimochodem osobní zkušenost. Znám se s určitou skupinou lidí 10 nebo 15 let, potkají vás, podají ruku, podívají do očí a pak sednou doma k Facebooku, založí mezi sebou skupinu a pomlouvají, chápeš to? Mám chuť je tady označit, ale nikdy nebudu jako oni. Znáš Egora z kapely Marina? Obrovsky kontroverzní osoba původem z Ruska. Já z mnohými jeho názory nesouhlasím ani on s mými, ale vím, že když o někom řekne, že je kokot, tak to myslí vážně a je mu to schopen říct do očí a stojí si za názorem ať je jakýkoli. Je mi momentálně víc jeho přístup sympatický než tohle vychcané a podlé „čecháčství“. Hodně obuře se teď kolem něj strhlo na sociálních sítích, ale zkuste si vy všichni stoupnout před zrcadlo, podívat se do něj a přiznat si jaký jste člověk. Lepší nebo horší než Egor? Navíc má hudebně pořád co nabídnout. Z mého pohledu, když někdo z kapely řekne, že mám na hovno lineup nebo že mu nejsem sympatický neznamená, že už ho nikdy nepozvu na náš fest, protože třeba Frankie z Emmure nebo Necrobutcher (Mayhem) se taky nechovají k některým lidem zrovna dobře, ale zájem o ně na festivalech je enormní, protože by prvně měla mluvit hudba a její kvalita, až pak sympatie. Rozdíl asi je, když vás někdo osobně urazí nebo se chová jak totální magor, pak to chápu. Promiň, nějak jsem se rozjel (smích). Pojďme dál...

Fajtův kopec je výborná lokalita pro fesťák, je relativně daleko od civilizace a navštěvují jej z velké části i místní obyvatelé, kteří jej vnímají jako kulturní událost ani je moc nezajímá hudba. Setkal ses za pořádání s nějakými stížnostmi okolí, případně problémy kvůli chování účastníků?

Ano, ta lokalita je opravdu skvěle umístěná, ale neboj, lidi ve městě o nás moc dobře vědí a tímto je chci ještě jednou poprosit o shovívavost v inkriminovaný termín. Děkujeme. Hlavně už cítíme nějakou důvěru od vedení města a Fajtfest už není pro obyvatele nějakou noční můrou jako na začátku, stal se tradiční akcí ve městě a myslím, že děláme skvělé jméno našemu městu v celém světě. Máš pravdu, chodí tam hodně lidí které znám, co zrovna tuhle muziku nemusí, ale jdou tam hlavně za skvělou atmosférou, přátelskými lidmi a odreagovat se ze všedních starostí. Ta atmosféra večerních koncertů je prostě famózní. Stížnosti jsou max. na hluk, ale to se dá pochopit, jinak jsme s našimi návštěvníky neřešili větší problém, rvačku ani výtržnictví za jedenáct let. Lidi si prostě jen přijedou užit muziku a atmosféru.

Na závěr otázka, kolik ročníků bys rád ještě uspořádal a kam bys chtěl festival ještě posunout?

Ty jo těžká otázka! Řešíme vždy pouze následující ročník a hned po jeho skončení a hrubém vyhodnocení začneme plánovat dále. Nejraději bych ti řekl, že tady bude ještě 20 let, ale dnešní doba je ve všem tak nejistá a je to jízda na pořádně tenkém ledě. Máme připravený nějaký záložní plán na dvě stage, rozšíření kapacity atd., ale jedno je jisté chceme zůstat co nejdéle na Kopci, je to náš domov! Děkuji moc za tuhle šanci, skvělé otázky a pozdravuj Mili.

Rádio METAL HEART se stal naším novým mediálním partnerem.

official web: METAL HEART