1. Úvodní stránka
  2. News
  3. Chtěli jste Czeko! Našli jsme Českou nu-metalovou hymnu

Chtěli jste Czeko! Našli jsme Českou nu-metalovou hymnu

87522956 10158252862433729_6705035151304294400_oMálokterý hudební žánr a období přineslo tolik protichůdných emocí, ale i hitů, které odchovaly miliony fanoušků po celém světě. A síla žánru, který umně spojil vlivy tvrdé hudby s rapem, se nevyhla ani České republice. Proto nás ve spolupráci s Klubovna (hudebně-mediální platforma českého internetu) a oddaným fanouškem Jirkou Čápem napadlo nejen zavzpomínat. Ale rovnou najít a vyhlásit “Českou nu-metalovou hymnu“. Jaký song se stal v očích nu-metalového národa nejzásadnějším songem? A jaké další songy této skvělé éry se dočkaly mimořádně silného mandátu? Pořádně vohulte repráky, protože se bude ve vší parádě rekapitulovat!

A vzpomínalo se opravdu ve velkém! Celkově nám dorazilo přes 270 nominací. A aby to nebylo tak jednoduché hlasující museli vysázet rovnou TOP10 songů z dané éry.

Vítěz byl však jednoznačný!!!

1) Cocotte Minute – Czeko!

Naprosto suverénní záležitost. Czeko se objevilo ve většině desater a povětšinou atakovalo první trojku. Hlasující dominanci Cocottů nad nu-metalovou érou asi nejlépe vystihuje celkově 17 (!) nominací pro jednotlivé songy. A taky taky bodový rozestup, který činil 140 hlasů před konkurencí…

2) HC3 – Inside

Mohlo by se zdát, že spoustu kapel této éry (ne)objevilo Ameriku, ale HC3 jí ve své zlaté éře mezi lety 2004 – 2007 dokonce projeli celý klubový jih USA od Severní Karolíny, Jižní Karolíny, Tennesse, Floridy, Alabamy. Z této éry pochází i skvělý singl Inside, tehdy ještě s frontmanem Čegym. HC3 se letos vrátili s EPčkem “New Era“, post frontmana nyní zabírá Adam Majerník.

3) The.Switch – Akvárko

Druhý nejsilnější mandát, co do počtu nominací, obsadili The.Switch. A jak jinak, i jejich klaustrofobické Akvárko. Tísnivou atmosféru ještě umocnil klip od Krávy, který si svého času oblíbili i fanoušci Zellerova televizního Pomeranče. A navíc je stále aktuální. Kdy jindy skutečně platilo, že “Venku je zlo“?

4) Dolores Clan – Nu-destruct

Václav “Noid” Bárta v dobách a s tvorbou, ve kterých si ho chceme pamatovat. Dolores Clan nikterak nezastírali inspiraci slavnějšími americkými kolegy, ale zároveň přinesli na svou dobu mimořádně sebevědomý produkt, který vyčníval svou stylovostí i zvukem. Bob z Fajtfestu se nikterak netají, že by DC uhnal na příští ročník festivalu. A přijme Noid vhozenou nostalgickou rukavici?

5) Post-It – Závislost

Slzy černý v očích máš, málo mě znáš, málo mě znáš“. Možná nejlepší tuzemský domácího nu-metalu vynesl vršovické patrioty Post-It na celkové páté místo. Bezesporu se však jedná o jejich největší hit. Klip tehdy doprovodil i mimořádně autentický výkon Evy Decastelo. Také Post-It nechtějí žít jen z minulosti a na konci vydali EPčko “Co tě neposílí, to tě zabije“.

6) Krucipusk – Druide

Koronavirová krize jim o tři měsíce posunula plánovanou koncertní oslavu třiceti let existence ve Forum Karlín. Cenou útěchy jim budiž šesté místo k pilotnímu songu z nejslavnější desky DruideDruide i následná deska Ahoj zachycovaly Krucipusk v jejich v nejtvrdší éře. Po letech personálních veletočů nyní ustálili sestavu a před pár měsíci vydali nové album “Country Hell“.

7) The.Switch – Beautiful

The.Switch se podařilo jako jediné kapele vměstnat dva songy do elitní desítky. Za suverénním Akvárkem se prodrala i úvodní skladba z jejich debutového alba (2004). A samotný název silně koresponduje i s dravým nástupem The.Switch. Těm se během několika měsíců podařilo prodrat k výhrám v několika hudebních soutěží (jmenujme tehdy například velmi prestižní žánrové ceny TV Očko) a upevnit svůj mandát na scéně.

8) Hazydecay – Angels In Da House

Žánrová legenda Hané. Hazydecay prožili svůj vrchol mezi lety 2004 – 2006, ze kterých pochází také zásadní alba “Jewelz Of Concrete” a “Your Closest F.r.iend“. O nesmazatelný zápis do nu-metalové éry se postarala “klasická” sestava Adam, Minno, Dule a Lee. Dokope je osmé místo v naší anketě ještě k jednomu návratu?

9) Atari Terror – Attention!

Mezi nejčastější žánrová klišé patřily odjakživa drsňácké pozy. Na ty, ale Atari Terror moc neužilo, a tak to ve svém signifikatním válu Attention! vzali za zcela jiný konec. S humorem a po zombiekovsku. Na jednom pánském sociálním zařízení proto proběhla menší revoluce, kterou doprovodila pravděpodobně první (a taky poslední) taneční choreografie zmiňované éry.

10) Crashpoint – Enigma

Okolo finálové desítky to byla pořádná řezba. Svoje místo v článku nakonec uzmuli Crashpoint, kteří se do historie zapsali dvěma alby Acid Vitamin (2005) a Milions of Figurines (2008), ze kterého pochází i zásadní singl Enigma. Pro mladší ročníky se pak vyplatí připomenout, že zpěvákem Crashpoint byl jistý Hanzi, kterého nyní registrujeme v The Truth Is Out There.

A i když už má nu-metal to nejlepší za sebou, tak nás potěšila i nominace pro žánrovou “omladinu”, kterou reprezentují, třeba Indigo Ranch nebo BikkinyShop.

Světlem nu-metalu na konci tunelu pak můžeme být paradoxně rap, který si jeho vlivy čim dál častěji vypůjčuje. V domácím prostředí pak mezi nepokryté obdivovatele našeho milovaného žánru patří například Redzed, Marpo nebo VelkáTlustá0. Pravdila hry se mění, obdiv a vliv nu-metalu ovšem stále přetrvává.

Článek byl převzat od Klubovna ... článek najdete ZDE